Un aparat


Haideti sa va povestesc aici pe blogul meu cate ceva despre un lucru mai putin obisnuit pe care cu siguranta majoritatea dintre voi nu il stiati.

Acum vreo 30 de ani, in perioada de dinaintea erei noastre nu numai digitale, ci si online, cineva s-a gandit sa revolutioneze arta fotografica. De fapt, daca e sa vorbim mai pe sleau, nu toata arta – care in fond si la urma urmei tine doar de talentul artistic al fiecaruia dintre cei care cocheteaza cu asa ceva - , ci numai felul in care pot fi captate imaginile cu aparatul de fotografiat.

In caz ca nu ati remarcat, va repet:

Vorbim despre anii ’80 ai secolului trecut, cand procesul tehnologic de captare a luminii nu era chiar atat de simplu ca astazi, ci presupunea scoaterea filmului din aparat dupa terminarea lui, developare, lichid revelator, camera intunecata, hartie fotografica si multe alte asemenea care aveau ca rezultat de obicei o poza alb negru de toata frumusetea. :)

Ceea ce se dorea sa fie revolutionar era ca aparatul avea incorporat si un cap de inregistrare, asa , cam ca la magnetofoanele existente in acea epoca. Procesul era simplu: in momentul in care se apasa butonul de declansare, o bucatica de banda de magnetofon in lungime cam de 1 m, trecea prin fata capului de inregistrare, care printr-un microfon exterior destul de discret surprindea tot ceea ce se spunea in fundal de catre cei imortalizati in acea fotografie.

Si uite asa clientul se alegea cu fotografia propriu zisa pe care era infasurata si acea bucata de banda, care putea fi pusa la magnetofon si pe care de obicei se auzea doar „pasarica!” . :)

Toata aceasta inventie purta numele de photoparle si e lesne de inteles de ce nimeni nu prea a auzit de ea de atunci.

A ramas insa acest nume care mi-a venit acum in minte gandindu-ma la fotografiile facute cu aparatele digitale din vremurile noastre cele moderne. Legatura pe care am gasit-o este aceea ca, desi pozele respective nu ne mai ofera nici cel mai mic indiciu in legatura cu ceea ce aveau de rostit personajele in momentul imortalizarii lor, mult mai important este ceea ce spun cei care se uita la acele poze, pe care le vad de obicei pe ecranul calculatorului sau al telefonului.

Ati remarcat ce discutii au loc de obicei legat de asa ceva?

Pai de obicei totul se invarte in jurul modelelor care apar in poze si a felului in care s-au prezentat acestea in fata obiectivului. Iar daca lucrurile au iesit sau nu perfect li se datoreaza in egala masura si celor fotografiati, ca si celui care face fotografia respectiva.

Asa ca daca in ceea ce priveste cel care iese in fotografie totul depinde de ceea ce vrea clientul, atunci cand vine vorba de cel care se afla in spatele obiectivului lucrurile nu mai sunt chiar atat de simple.

E clar deci pentru toata lumea ca pentru a se obtine o fotografie cat mai artistica e nevoie de un adevarat artist in ceea ce priveste fotografia.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vinde si tu un pont!