Mai intai sa ne lamurim ce va sa zica aceste lucruri numite UPS si pompa submersibila.
Nu, UPS nu este numele unei firme care iti aduce in casa la cele mai bune preturi servicii de internet, telefonie fixa si televiziune – analogica si digitala – prin cablu . Un ups centrala termica este un dispozitiv electronic a carui menire este ca la intreruperea curentului pe retea sa ii mai ofere unei centrale termice – la care este legat si pe care o deserveste astfel - tensiune electrica inca o anumita perioada de timp, in functie de puterea pe care o poate debita si de consumul acestei centrale.
O pompa submersibila este un echipament electric, sigilat ermetic care are rolul de a pompa apa. Pompele submersibile sunt confectionate din otel inoxidabil, sunt produse durabile care rezista in timp, asta daca sunt folosite corespunzator. De asemenea, sunt usoare si ofera un randament ridicat.
UPS este un acronim de la Uninterruptible Power Supply si inseamna in engleza exact ceea ce v-am povestit mai sus, adica o sursa neintreruptibila de putere electrica.
Astfel, nu iti mai bagi direct in priza pretioasa centrala termica, ci mai intai in acest UPS iar UPS-ul este cel pe care il conectezi in cele din urma la priza de curent electric.
Evident ca aceste dispozitive inteligente sunt de mai multe feluri, fiecare avand anumiti parametri si anumite caracteristici, in functie de aparatura electrica sau electrocasnica pe care o protejeaza in caz de pierdere a tensiunii venite din retea.
Cele mai cunoscute UPS-uri, pentru ca sunt si cele mai folosite, sunt cele pe care mai toata lumea le foloseste la calculator. In acest caz, UPS-ul este capabil sa comunice cu calculatorul alocat lui prin portul COM2 in asa fel incat sa isi avertizeze detinatorul de lipsa tensiunii furnizate la priza de retea. Poate exista chiar si un driver de sistem pe care doritorii il pot instala astfel incat PC-ul sa poata comunica printr-o interfata a unui soft cu UPS-ul sau. Mai exista si posibilitatea da a se salva in timp util documentele care se afla in lucru in momentul intreruperii energiei electrice.
Pe langa aceasta, la UPS-urile de calculator, mai exista si avantajul major ca eventualii paraziti ce pot aparea in retea, produsi de unele aparate electrocasnice precum frigiderul, cuptorul cu microunde sau altele asemenea nu vor mai influenta PC-ul astfel protejat, blocandu-l sau afectandu-i partea de hardware.
Am facut aceasta descriere pe larg a unui UPS de calculator, cunoscut in detaliu de multa lume, pentru ca, prin analogie cu el, ups-urile care alimenteaza centralele termice au cam aceeasi functie. Astfel , in momentul caderii tensiunii de la retea acestea absorb curentul dintr-un acumulator de 12V sau 24V, in functie de modelul produsului.
Este clar deci pentru toata lumea care detine o centrala termica, indiferent de modelul acesteia , ca un UPS este cu adevarat necesar pentru buna functionare a acesteia si pentru a putea oferi gospodariei care o detine intreg confortul pentru care aceasta a fost fabricata si cumparata.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vinde si tu un pont!
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.