Cablu Jack


Cei care au citit ceea ce am postat eu ca titlu ar putea avea la o prima lectura niste nostalgii legate de unele lucruri asa, ceva mai vintage, lucruri cu care obisnuiau sa interactioneze pe vremea cand erau copii sau adolescenti.

Si bineinteles ca situatia nu are deloc cum sa stea altfel decat exact in acest fel. Pentru ca – daca e sa le reamintim unora, sau din contra sa le spunem altora care nu au auzit in viata lor de asa ceva – un cablu din acelea de tip Jack se folosea prin anii 80 si 90 pentru a face legatura intre doua casetofoane, sau intre doua magnetofoane sau intre cate unul dintre acestea si un aparat de radio.

Si care era scopul?

Ei bine, dragii mei, aflati de la mine, care fiind si eu destul de tanara a trebuit la randul meu sa ma pun la punct cu ce va sa zica un cablu Jack , ca acest dispozitiv avea ca scop sa permita imprimarea pe banda magnetica a semnalului emis de aparatul radio sau de unul dintre cele doua casetofoane sau magnetofoane de catre casetofonul sau magnetofonul aflat pe post de receptor.

Desigur, toate acestea au necesitat atat de multe explicatii din simplul fapt ca astazi un calculator, chiar si cel mai prapadit, conectat la internet poate face mult mai mult si mult mai repede decat faceau casetofoanele si magnetofoanele acum vreo 20 de ani in urma.

Si azi ce facem cu un Jack?

Pai ce altceva sa fecam decat ce faceam si exact acum 20 de ani : conectam intre ele doua dispozitive, chiar daca astazi prin termenul de dispozitiv intelegem un cu totul alt lucru decat pe vremea aceea, si anume o tableta, un telefon cat mai inteligent, un laptop sau un PC.

Insa, cum in vremurile acestea ale noastre dispozitivele de tip wi-fi fac din ce in ce mai multe minuni, e clar cred pentru toata lumea ca termenul de conectare cam are un cu totul alt inteles fata de cel pe care il avea in urma cu aceeasi 30 de ani.

Asa ca astazi tot ce mai avem de conectat este tot un dispozitiv, doar ca acea conectare o facem de obicei numai si numai la o priza de perete, unde ajunge cam prea des, direct proportional cu numarul de aplicatii pe care il are un asemenea gadget instalate pe el.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vinde si tu un pont!