Atenţie, se fură catalizatoare!

Bun regasit, dragii mei cititori si dragele mele cititoare.

Astazi vin catre voi cu un sfat prin care sa va invat cum sa nu ajungeti sa faceti cumparaturi nedorite. Mai exact, e vorba de cumparturile de nevoie, atunci cand ramanem fara o piesa importanta la masina proprie si personala.

In ultima vreme, posturile de Politie din Capitala - dar nu numai - s-au confruntat cu un numar tot mai ridicat de reclamatii privind furturile din autoturisme.

Numai ca de data asta nu e vorba de spargeri de masini.

Hotii nu mai par sa fie atat de interesati de lucrurile de valoare pe care soferii neatenti le lasa in interiorul masinilor, ci de cele aflate sub masinile lor.

Este vorba despre catalizatoare.

Mai intai insa, sa ne lamurim cu cateva date tehnice pentru cei si mai ales pentru cele pentru care masina se reduce doar la sofat.

Sistemul de evacuare a gazelor de esapament la orice masina care are permisiunea de fi inmatriculata pe teritoriul Uniunii Europene are in dotare si aceasta piesa numita catalizator.

Ea se afla pe undeva pe traseul tobei de esapament si are rolul de a reduce cat mai mult posibil din cantitatea de elemente poluante care sunt continute in gazele de esapament pe care le emite orice masina cu motor pe benzina, GPL sau motorina.

Ei, aceasta este piesa care a intrat de ceva vreme in atentia celor certati cu legea. Astfel, la adapostul intunericului, mai multi indivizi ridica masina pe o parte si actioneaza rapid prin desprinderea catalizatorului de pe pozitie. Apoi masina este lasata jos si nimeni nu banuieste ca s-ar fi intamplat ceva.

Asta doar pana a doua zi dimineata, cand proprietarul da sa plece la treaba si constata ca toba de esapament scoate un zgomot infernal.

Bun, dar de ce este catalizatorul atat de vanat de hoti?

De vina sunt micile cantitati de aur si platina care intra in componenta catalizatorului. Astfel, piesa este topita si metalele pretioase vandute pe piata neagra.

De aceea, sfatul meu este ca pe timp de noapte sa va lasati pe cat posibil masina intr-un garaj, intr-o parcare pazita sau cel putin intr-o zona intens luminata.




 

1 comentarii:

Laura spunea...

Este bine de stiut, multumesc pentru informatie!

Trimiteți un comentariu

Vinde si tu un pont!