Bursa de valori românești


Oricat ne-am lamenta si am face glume pe seama noastra insine, nu ne putem ascunde la infinit dupa deget (sau dupa unghie, vorba lui Hagi :)) si sa nu recunoastem ca tarisoara noastra, de groaza asa cum e ea, are totusi niste valori incontestabile.

Si nu ma refer aici la acele valori pe care Romania noastra le-a dat lumii intregi in cele mai variate domenii, de la sport pana la cercetarea stiintifica, ci la valorile cu care planeta a inzestrat acest coltisor al ei in care s-a intamplat sa ne nastem laolalta noi, valori pe care de multe ori nu le stim sau nu le cunoastem la adevarata lor... valoare.

Cum va explicati de exemplu ca minereul de aur, argint si nu stiu ce metale rare s-ar mai afla pe la Rosia Montana a fost dat spre exploatare unei firme straine? Deci bogatii valoroase avem, dar nu prea stim cum si ce sa facem cu ele, nu-i asa?

Iata insa ca exista totusi si la noi un loc special amenajat – a se citi reglementat prin legi speciale – in care toti cei care detin valori sub forma de actiuni, obligatiuni sau alte instrumente financiare de acest tip le pot valorifica la pret de piata: este vorba de bursa de valori.

Desigur, pentru a te putea inscrie in procesul de vanzare si cumparare a acestor valori prin bursa romana este necesar sa detii – pe langa acestea – si unele cunostinte temeinice de tranzactionare prin piata de capital.

Pentru ca acolo exista niste traderi specializati numiti brokeri, care, contra unui comision, se vor ocupa de tot stocul tau de actiuni, obligatiuni sau ce valori mai ai tu in portofoliu, dar, ca sa poti intelege limba pe care iti vorbesc ei, trebuie sa te familiarizezi cu toti termenii din jargonul bursei.

Si abia apoi te poti bucura de bani cash si de toate celelalte beneficii ale tranzactionarii pe bursa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vinde si tu un pont!