29 sept. 2012

Fericirea de a cumpăra

Banii n-aduc fericirea, asta o stim cu totii. Cheltuirea lor se pare insa ca da :)

Cercetari stiintifice recente au aratat ca exista două aspecte ale bunăstarii subiective:

Bunastarea emotionala, care se refera la calitatea emotionala a experienţei individuale de zi cu zi – frecvenţa şi intensitatea de experienţe de bucurie, stres, tristete, furie, şi afecţiunea care fac viaţa plăcută sau neplăcută.

Evaluarea vieţii, care se referă la gândurile pe care oamenii le au despre viaţa lor, atunci când se gândesc doar la ei insisi.

Pornind de la aceste doua aspecte, se pare ca starea de bunastare emotionala creşte odata cu veniturile, dar numai pana la un anumit punct. Cercetarile au dezvaluit ca nu există niciun progres in starea de bine simitita de o persoana ca raspuns exclusiv la stimulul sigurantei financiare dincolo de un venit anual de aproximativ 75.000 USD.

Pentru o referinta mai exacta, nivelul de saracie pentru o familie formata din patru persoane este in SUA de 23,050 de dolari (vezi subiectul dezbatut mai pe larg in articolul meu de pe acest blog "Și americanii au probleme la cumpărare"). Odata ce ati ajuns la un venit de trei ori mai mare decat acesta, ati atins nivelul de varf al fericirii.

Asadar odată ce ai “destui” bani pentru a-ti satisface elementele de la baza piramidei nevoilor a lui Maslow, adica nu mai trebuie să-ti faci griji cu privire la alimente, adapost, securitate, şi având, probabil, si niste bani în plus pentru ceva neprevazut, strangerea de mai multi bani nu face mai mult, decat sa te ajute urci pe scară mai sus.

Dar si daca esti norocos si ai un venit bun, modul in care iti cheltuiesti banii are o influenta foarte mare asupra faptului de a fi sau nu fericit. Din nou, stiinta sustine acest lucru. Concluzia acestei cercetari este: daca banii nu te fac fericit inseamna ca nu ii cheltui in modul corect.

cangur la mall


Majoritatea oamenilor nu cunosc faptele ştiinţifice de bază despre fericire – despre ceea ce aduce şi ceea ce susţine – deci ei nu ştiu cum să folosească banii pentru a o dobândi. Nu este de mirare atunci când vedem cum oamenii bogaţi care nu ştiu nimic despre masinile de epoca ajung sa aibe garaje intregi pline de automobile pe care nu le-au atins niciodata.

Banii sunt o oportunitate pentru fericire, dar o oportunitate pe care oamenii de obicei o risipesc, deoarece lucrurile despre care cred ca ii va face fericiti de multe ori nu fac asta.

Iar cum banii nu sunt niciodata la dispozitie atat de multi pe cat avem nevoie, putem sa apelam la credite online rapide. Acestea sunt credite online nebancare, cu care ne putem ajunge rapid sa fim fericiti prin cumparaturi.  

Asadar ramaneti pe receptie: vor urma mai multe postari pe acest blog, in care cumparatoarea profesionista vă va da sfaturi despre cum sa va cheltuiti banii astfel incat sa fiti fericiti! :)


2 comentarii:

Blogsferatu spunea...

Am scris si eu despre asta, si se pare ca sursele mele stiu tot ca 75.000 de dolari pe an pot (sau nu) cumpara fericirea: http://blogsferatu.blog.com/2012/04/11/s-a-descoperit-exact-cati-bani-aduc-fericirea/

Blogsferatu spunea...

S-a descoperit exact câți bani aduc fericirea ca e dificil cu blogspotu asta...

Trimiteți un comentariu

Vinde si tu un pont!