11 ian. 2016

Cum alegi lanterna frontală potrivită?


Bun gasit din nou dragii mei prieteni si cititori.

Ca urmare a cererii tot mai mari venite din partea voastra, astazi cumparatoarea profesionista a pregatit pentru voi cateva sfaturi privind alegerea lanternei perfecte.

Se stie ca e greu sa gasesti rivali pentru o lanterna frontala. Este luminoasa, practica, posesoare a tehnologiei LED si are marele avantaj ca iti lasa ambele maini libere. Dar mi-am propus sa mergem mai departe si sa vedem cum faci diferenta intre mai multe modele de lanterne frontale. Care sunt elementele care conteaza cu adevarat?

Secretul este urmatorul: sa stii pentru ce achizitionezi respectivul model, unde si in ce scop doresti sa-l folosesti: uz casnic, expeditii, uz profesional etc. In functie de destinatia lui, se schimba intreaga poveste.

Apoi, trebuie sa consulti specificatiile tehnice: numarul de lumeni (cat este de luminoasa), distanta fasciculului luminos, durata de functionare (autonomia conferita de baterie), greutatea (desigur, nu doresti sa porti greutate mare pe cap) si dimensiunile.

Chiar daca prima specificatie este cea referitoare la numarul de lumeni, iti atrag atentia ca nu doar lumenii conteaza! Poate tu chiar nu ai nevoie de o lanterna cu un fascicul orbitor de 350 de lumeni. Concluzia: lumenii sunt important, dar nu suficienti.

Sa-ti dau un exemplu: nu ai nevoie in orice moment de o lanterna ultraluminoasa si orbitoare, dar:

• Ai nevoie ca fasciculul luminos sa poate fi ajustat de la tipul focusat (concentrat si foarte intens, care atinge o distanta lunga) la cel dispersat, care acopera o arie larga, dar nu o distanta foarte mare, pentru a vedea zona inconjuratoare.

• Ai nevoie de mai multe niveluri de iluminare, de moduri mai “modeste”, care sunt mai mici consumatoare de energie si ajuta bacteria sa aiba o viata mai lunga.

• Ai nevoie de o lanterna frontala rezistenta la umezeala si, deoarece este adeseori utilizata in conditii extreme si la temperaturi scazute, sa fie echipata cu o cutie speciala pentru baterii care sa le protejeze impotriva frigului.

Dar iata mai jos si aspectele pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand sunteti in cautarea unei lanterne LED frontale in functie de activitati:

Lanterne pentru alergare: greutatea purtata pe cap;

Pentru excursii si expeditii: greutatea, autonomia, distanta pe care o acopera fasciculul luminos si nivelurile de iluminare;

Lanterne pentru expeditii de iarna: standardul IPX (rezistenta la apa), rezistenta la impact, autonomia;

Lanterne pentru bicicleta: intensitatea, distanta pe care o atinge fluxul luminos, autonomia.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vinde si tu un pont!