12 oct. 2015

Unde dai și unde crapă!


De câteva săptămâni, poliţiştii de frontieră sătmăreni nu au mai înregistrat capturi de ţigări de contrabandă pe fâşia verde. De asemenea, n-au fost înregistrate capturi mai acătării nici în Vama Halmeu. Potrivit surselor apropiate de contrabandişti, principala cauză o constituie criza existentă în Ucraina, ameninţată de secesionism în zona de est a ţării şi de invazia trupelor ruseşti. 

Comandanţii grănicerilor ucraineni au fost schimbaţi după răsturnarea regimului condus de Viktor Ianukovici. Se pare că au fost operate destituiri şi la nivelul Batalionului de grăniceri din Vinogradov, pe raza de competenţă a căruia intră şi porţiunea de frontieră situată pe raza judeţului nostru. Surse din rândul contrabandiştilor afirmă că au fost demişi şi şefii vămilor ucrainene, probabil şi cel din Diakovo. Nesiguri de viitorul lor şi al regimului care i-a numit în funcţii, noii şefi ai grănicerilor şi vameşilor refuză să le dea undă verde contrabandiştilor din ţara vecină. Într-o ţară în care corupţia este endemică, aceştia se tem şi să mai ia şpagă. Cu toţii aşteaptă dispoziţii de sus. Până atunci, contrabandiştii de ţigări au fost traşi pe dreapta.

Cu toate acestea, contrabandiştii ucraineni par să fie optimişti. Aceştia sunt de părere că noul regim va perpetua obiceiul şpăgii în vămi. Sunt în joc sume foarte mari de bani. În zona Diakovo, politicienii caută o persoană de încredere, care să se ocupe de colectarea şpăgii din vamă, dar şi de pe urma altor afaceri necurate. Un interlop eficient, care să fie obişnuit cu astfel de activităţi. 

Şi reprezentanţii regimului Ianukovici au avut astfel de oameni de încredere în zonă. Un fel de mafioţi locali, implicaţi până peste cap în diverse afaceri ilicite, generatoare de profituri grase. O bună parte din aceste profituri ajungeau în buzunarele reprezentanţilor fostului regim. Contrabanda cu ţigări peste fâşia verde era una dintre cele mai bănoase activităţi. Totul se derula cu complicitatea grănicerilor ucraineni, care permiteau accesul contrabandiştilor dincolo de gardul securizat care înconjoară ţara vecină. Astfel, ţigările de contrabandă puteau fi transportate în diverse zone ale frontierei chiar şi cu mijloace auto pe drumul de uz militar amenajat lângă gardul securizat. 

Nici măcar intenţia de apropiere de Uniunea Europeană trâmbiţată de actualul regim de la Kiev, ce presupune în mod implicit eradicarea corupţiei, nu reuşeşte să afecteze optimismul contrabandiştilor ucraineni. Singura lor grijă este dacă îşi vor mai putea achiziţiona ţigări din fostele fabrici clandestine care funcţionau pe teritoriul Ucrainei sub protecţia regimului Ianukovici.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vinde si tu un pont!